Projekthírek
A szakrendelő hírei
Kapcsolat
 


Az Érdi Emelt Szintű Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ kialakítása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt, KMOP-4.3.2-2008-0003 azonosító számú, „Kistérségi járóbeteg-szakellátás fejlesztése a Közép-Magyarországi régióban” című pályázaton elnyert 1.320.167.360 forintos európai uniós támogatás és az érdi polgárok összefogása révén valósulhat meg.
 
 
Fontos
Gyors és biztonságos gyógyulás Érden
Mit nyújt a betegeknek az egynapos sebészet?
 
2010. 06. 14.

Gőzerővel zajlik az Érdi Emelt Szintű Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ kialakítása, mely az Érdi Kistérség legnagyobb egészségügyi beruházása lesz. A csaknem 1,5 milliárd forintos uniós támogatásból épülő 21. századi intézmény közel 100 ezer ember színvonalas egészségügyi ellátásáért felel majd, ha elkészül. Az intézet egyik újítása az egynapos sebészeti részleg kialakítása lesz.

Néhány évvel ezelőtt, még elképzelhetetlennek tartottuk, hogy a sebészti ellátásra szoruló betegeket kórházon kívül is lehessen operálni. A modern műtéti technológiáknak és a korszerű sebészeti eszközparknak köszönhetően azonban ma már ez is lehetséges. Vagyis bizonyos betegségtípusoknál a betegeknek nem kell napokra vagy hetekre akár egy lakóhelyüktől távoli kórházba vonulniuk elszakadva családjuktól, akiknek jelenléte nagy segítség lehet a gyógyulásban. A modern járóbeteg-szakrendelőkben kialakított egynapos sebészeti részlegek ma már lehetővé teszik, hogy bizonyos egyszerűbb műtéti beavatkozásokat helyben lehessen elvégezni. Az új érdi szakrendelőben az egynapos sebészeti részleg műtői, illetve a betegek megfigyelésére szolgáló helyiségek a második emeleten kapnak majd helyet.Milyen betegségek esetén vehető igénybe az egynapos sebészet?
Az egynapos sebészet keretében egyszerűbb, kisebb lélegzetű sebészeti, nőgyógyászati, urológiai, ortopédiai, fülészeti és szemészeti műtétek végezhetők el. Amint a módszer neve is mutatja, a beteg a helyben végzett sebészeti beavatkozás után néhány órán át marad megfigyelés alatt, majd még aznap távozhat a rendelőintézetből, és a teljes felépülés már otthon, kényelmes körülmények között történik. Hogy kik és milyen beavatkozásokat vehetnek igénybe az egynapos sebészeti ellátás keretében, arról az egészségügyi intézmény orvos csoportja dönt szigorú szakmai szempontok alapján.

Fontos, hogy a beavatkozásra csak kisebb megterhelést jelentő műtétek esetén kerülhet sor, és csakis akkor, ha a műtét után a betegnél nem várható szövődmény kialakulása, illetve a szövődmény kialakulása esetén biztosítva van a kórházi háttér. Mivel a teljes gyógyulás nem az egészségügyi intézményben, hanem otthon történik, így csak olyan betegeken végezhető el az egynapos sebészeit beavatkozás, akiknél a biztos család háttér és a lakhatási körülmények is lehetővé teszik az otthoni ápolást. Az érdi egynapos sebészet beindításához elengedhetetlen a jól felkészült szakmai stáb és a korszerű eszközpark. A felkészült orvosokból szerencsére most sincs hiány, de legalább ilyen fontos szerepük lesz a gyógyításban a képzett műtőasszisztenseknek, aneszteziológusoknak, szaknővéreknek és koordinátoroknak is. A szakrendelő mindenképpen számít a jelenleg is gyógyító kollégákra, de mindenképpen szükség lesz új státuszok létrehozására is, hiszen a rendelőintézet a jelenleginél jóval több beteg ellátását tudja vállalni. Az egynapos sebészet keretében évente például mintegy 2700-3000 beavatkozásra kerülhet majd sor Érden.

Vissza az előző oldalra


 
     
   
Impresszum Adatvédelmi nyilatkozat  
   
 
Akik a megvalósulást segítik
Érd Megyei Jogú Város
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Progress-B 90 Zrt.
Atlant Épülettervező Kft.
VOLMER Kft.
Budapest Investment Zrt.
Strukturális Alapok Programiroda


 
Levél a szerkesztőnekNyitólap